FGA, plăți de 358 milioane lei, până la 1 decembrie 2017

București-14.12.2017 Fondul de garantare a asiguraților(FGA) a avizat, până la data de 29 noiembrie 2017, 67.100 cereri de plată, pentru petenții  celor trei societăți de asigurare, în faliment: Astra Asigurări, Forte Asigurări și Carpatica Asig. Valoarea aprobată la plată, pentru cererile de plată menționate, se ridică la 368,9 milioane lei.

În total, Fga a recepționat pentru cei trei asigurători falimentari, 95.434 cereri de plată. Dintre acestea, 63.220 au fost depuse de către potențialii creditori de asigurare ai societății Astra Asigurări, 30.909 cereri de plată au fost transmise de către petenții Carpatica Asig și 1305, de către petenții societății Forte Asigurări.

Analizarea majorității cererilor de plată depuse de către potențialii creditori Astra Asigurări, a permis, în ultimele luni, accelerarea procesului de analiză a cererilor de plată depuse de către petenții societății Carpatica Asig. Există astfel premisele ca în 2018 să fie finalizată analiza cererilor de plată, pentru această societate.

Astfel, în 2017, până la 01 decembrie, FGA a efectuat plăți în valoare de 149,3 milioane de lei în contul creditorilor de asigurare ai Astra Asigurări, 59,1 milioane lei pentru petenții Carpatica Asig și 5,8 milioane de lei pentru creditorii Forte Asigurări.

Despăgubirile achitate de FGA au crescut ca valoare în 2017, cu peste 50 de milioane de lei, față de anul trecut. Dacă în 2016 s-au achitat creanțe în sumă de 143,9 milioane lei, anul acesta, FGA a plătit creanțe în valoare de 214,2 milioane lei. În total, FGA a achitat în ultimii doi ani creanțe în valoare de 358 milioane lei. Trebuie menționat și faptul că, în 2016, creanțele achitate vizau doar societatea Astra Asigurări, în timp ce în 2017, au fost plătite creanțe pentru Carpatica Asig, Astra Asigurări și Forte Asigurări.

În ceea ce privește activitatea Fondului de garantare, din punct de vedere al contextului internațional, acesta este membru cu drepturi depline în cadrul Forumului Internațional al Schemelor de Garantare, for internațional constituit din reprezentanți ai schemelor de garantare, din domeniul asigurărilor.

Ca o recunoaștere a experienței și a probității profesionale, cu privire la gestionarea situațiilor de faliment și protecția deținătorilor de polițe, începând cu luna decembrie 2017, Fondul de garantare a asiguraților a fost ales ca membru al Comitetului Executiv al Forumului Internațional, alegere făcută prin vot, în cadrul întrunirii internaționale a membrilor cu drepturi depline.

În virtutea acestei poziții, Fondul de garantare va participa activ la dezvoltarea politicilor ce reflectă misiunea Forumului, urmărind să aprofundeze atât cooperarea Forumului cu alte entități de specialitate în domeniul protecției deținătorilor de polițe de asigurare, cât și cooperarea între membrii acestui for.

În plus față de atribuțiile stabilite în sarcina membrilor Comitetului Executiv al Forumului, Fondul de garantare va organiza următoarea întrunire internațională a Forumului la București, în luna octombrie 2018.

Comentariile sunt închise.

« »